0
Dikirim pada 16 April 2015 di

Beligo atau baligo atau kundur Benincasa hispida yakni flora merambat yang ditanam sebab buahnya cakap dimakan dan dianggap sebagai sayuran Buah ini terasa rapi dan berbulu permukaannya kala tengah mentah ketika tamat mantap buah ini kehilangan bulunya dan melunak dan

dapat bersikukuh lama bangun buah ada yang bulat dan ada yang bertambah dan pandai mencapai dua meter biarpun biasanya dijual saat berukuran panjang sebelah sampai tunggal meter Buah ini awalnya dibudidayakan di Asia Tenggara akan tetapi saat ini juga ditanam di

Asia Timur dan kidul di kalangan individu China buah ini dinamai tung kua yang berguna waluh buah kundurhari sejuk Ini yakni kerana buah kundur berumur bisa disimpan internal tempoh yang benar-benar lama Oleh penyebab itulah buah kundur yang tengah fit bisa

juga diperolehi pada tahun adem Ada terlatih sains berpendapat flora kundur garang asalnya didapati di Jepun dan Jawa namun semacam itu pada Malaysia tiada ada kundur garang Oleh penyebab itu kundur lebih banyak ditanam di area yang bukan terlalu lembab bagaikan

di Malaysia Kundur biasanya ditanam melalui bijidan mau mengeluarkan buatan intern era 4 5 kamar Buah kundur dapat didapati internal pelbagai formasi Ada yang bundar namun bahagian pangkal dan hujungnya leper ada bulat seperti bola dan ada bergaya silinder panjang

Buah macam tabung panjang ini bisa disimpan sehingga setahun selepas dituai dalam Malaysia tampak kundur Cina dan Kundur Jawa Kundur Cina berkulilt licin bilamana kundur Jawa berbulu benih buah ini boleh mencegah pelbagai penyakit yang berpunca dari intern tanah cap

inilah yang menimbulkan idea untuk mencatumkan pokok tembikai atau tembikai madu memakai batang kundur biar beliau kurang diserang penyakit Buah kundur masak bisa dimakan mentah tapi beliau lebih awam dimasak seolah-olah tumbuhan yang lain atau dimasak bersama demi daging bakal

menambahkan keenakannya isi buah kundur masak tak berbau berbanding memakai buah ( Baca Juga : http://obattradisionalterbaru.blogspot.com/2015/04/khasiat-dan-manfaat-buah-kundur.html ) kundur kecil atau separuh masak Isinya pantas dibuat sup dekat kalangan manusia cina kandungan buah kundur awam dibuat gula-gula atau acar manis Buah kundur didapati mengandungi 97 minuman dan

sedikit garam galian juga zat makanan kanji alkaloid macam cucurbitine resin asid protien macam myosin dan vitellin seta sukrosa Sebenarnya buah kundur serasi di makan untuk membuang merindukan dan perangsang campakkan cairan kecil Daun belia kudup sari dan buah muda pula

boleh di masak Pada zaman lampau lapisan luar peraba buah kundur digunakan akan membuat lilin Buah Kundur Benincasa hispida berkhasiat bagi penawar r



Dikirim pada 16 April 2015 di
comments powered by Disqus
Profile

Aku hanya anak Desa yang berusaha untuk menjadi luar biasa More About me

Page
Categories
Statistik
    Blog ini telah dikunjungi sebanyak : 80.994 kali


connect with ABATASA